Mitä on raakasuklaa?

Tumman suklaan terveysvaikutus tavalliseen suklaaseen verrattuna on kaikien tiedossa. Vähemmän tunnettu tosiasia on kuitenkin se, että myös tummassa suklaassa on paljon eroja riippuen sen valmistustavasta. Suklaan valmistukseen käytettävä kaakao on luonnostaan yksi maailman ravinnerikkaimmista ruoka-aineista, sisältäen yli 1200 aktiivista ainesosaa ja peräti 10% kaakaon painosta on antioksidantteja. Antioksidantien lisäksi kaakao sisältää elimistölle tärkeitä aineosia kuten mm. magnesiumia, rautaa, mangaania, kromia, rikkiä ja kuparia.

Valitettavasti suurin osa kaakaon luonnollisesta ravintosisällöstä menetetään kun kaakaosta tehdään tavallista suklaata tai kaakaojauhetta prosessoimalla kaakaota korkeissa lämpötiloissa (120 - 130 astetta Celsiusta). Raakasuklaalla tarkoitetaan yleisesti suklaata, joka on valmistettu kylmäprosessoimalla kaakaota ts. missään tuotannon vaiheessa ei ole ylitetty 46 astetta Celsiusta. Kylmäprosessoinnin ansioista raakasuklaa säilyttää kaakaon luonnollisen ravintosisällön. Raakasuklaa ei sisällä myöskään maitojauhetta, erilaisia lisä-aineita, kemikaaleja, valkoista sokeria tai geenimanipuloitua soijalesitiiniä.

Raakakaakaosta voidaan valmistaa useita erilaisia lopputuotteita:

  • Kokonaisia kaakao papuja
  • Kokonaisista pavuista murskattua kaakaorouhetta eli kaakao nibsejä
  • Kaakaojauhetta (kun pavuista erotetaan kaakaovoi valmistetaan jäljelle jääneestä massasta kaakaojauhetta)
  • Kaakaomassaa (100% kaakaota, joka on jauhettu yhtenäiseksi massaksi)
  • Kaakaovoita (pavuista kylmäpuristettua rasvaa)
  • Erilaisia raa'asta kaakaosta valmistettuaja tuotteita tai tuotesekoituksia (esim. raakasuklaalevyt ja kaakaojauhe-superfoodsekoitukset)

Raakasuklaata on saatavilla valmiina esim. Conscious ja Xoco raakasuklaat. Raakasuklaata voi myös helposti valmistaa itse esim. raakakaakaojauheesta. Suklaan voi makeuttaa esim. kookospalmusokerilla. Raakakaakaopapuja voi syöda sellaisenaan tai sekoittaa esim. rusinoiden kanssa. Viilin päälle voi lisätä esim. raakakaakaonibsejä.

 

Lisää aiheesta Xoco.fi sivuilla ...


Näytä tuotteet